Spannende Veluwe.

Wie is er eigenlijk nooit op de Veluwe geweest? Iedereen heeft wel eens op een vrije zaterdag of zondag over de grote stille heide gezworven. Misschien zelfs wel in de hoop een glimp op te vangen van Edelherten of Wilde Zwijnen. Maar het is ook goed mogelijk dat je al mijmerend over het Kootwijkerzand hebt gelopen, genietend van de laatste stiltegebieden in het overvolle Nederland. Even ontsnappen aan de drukte van alledag. Even je hoofd leegmaken terugdenkend aan Rien Poortvliets boek: De oproep der kabouters.
Trouwens wat dacht U van een lekkere herfstwandeling in een mistig beukenbos dat heerlijk ruikt naar paddestoelen of vers gezaagd hout! Een lekkere wandeling met de kinderen of kleinkinderen al schoppend door de vers afgevallen bladeren op de grond. Wie droomt er niet van om in het voorjaar aan de rand van een vennetje te genieten van de blauw gekleurde Heikikker bezig met de voortplanting. Trouwens de naaldbossen herbergen ook heerlijkheden zoals het zachte gefluit van de Goudvink of de kenmerkende roep van de Kuifmees, vaak afgewisseld door Goudhaantjes in de wintertijd. Wie kijkt er niet naar boven als vanuit de boomtoppen het roffelen van een specht klinkt ?
Zwerven over de veelzijdige Veluwe met zijn uitgestrekte bossen en heidegebieden. Misschien hebben we wel een toevallige ontmoeting met een Vos! Maar al zwervend komen we allerlei planten, reptielen, vlinders en insecten tegen die in de diversiteit aan biotopen voor komen.
Het Edelhert vertolkt de hoofdrol in deze serie want wie aan de Veluwe denkt, denkt aan het Veluws hert. Die twee horen onlosmakelijk bij elkaar, alhoewel …..
Met die ecologische hoofdstructuur als alle natuurgebieden in Nederland met elkaar verbonden worden ……. zouden ze dan wel op die hoge zandrug met dat schaarse voedsel blijven wonen? De toekomst zal het leren.

N.B.: Tijdens de pauze bieden wij u de mogelijkheid om unieke passe-partout ansichtkaarten te kopen met foto’s uit de lezing. Ook verkopen wij een beperkt aantal fraaie natuurboeken.