De zanderige Utrechtse Heuvelrug.

Het Nationale Park (NP) de Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit over een mooie hoge zandrug afkomstig uit de IJstijd. Dit NP is een mengeling van natuur en cultuur. Inmiddels is de zandrug grotendeels bebost maar hier en daar liggen nog fraaie zandverstuivingen en zijn heideveldjes vergroot. Vanaf Zeist tot Rhenen slingert de N227 zich door het gebied. Aan deze belangrijke verkeersader liggen veel landgoederen met statige landhuizen. Hij wordt ook wel de Stichtse Lustwarande genoemd. Ook de A12 doorsnijd het gebied maar middels de aanleg van wildviaducten is het de dieren mogelijk gemaakt om van de Leusderheide naar de uiterwaarden bij Elst en Rhenen te trekken. De eerste Wilde Zwijnen zijn al gesignaleerd en schijnen op eigen kracht vanaf de Veluwe het gebied ingetrokken te zijn.
In de IJstijd werd het ijs van de grote gletsjers vooruit gestuwd over Europa. Voor deze kruiende gletsjers ontstond een grote massa zand vermengd met stenen. Na het smelten van het ijs en het terugtrekken van de gletsjer bleef de huidige Heuvelrug achter in het landschap. Eerst nog helemaal kaal maar na en aantal jaren ontstonden de eerste heidevelden zoals bij Austerlitz. Hier liet Napoleon de Pyramide bouwen met uitzicht over de wijde omgeving.

We nemen U dus mee op trektocht over de Utrechtse Heuvelrug en we gaan volop genieten van de natuur en de mooie uitzichten. Omdat de heuvelrug hoofdzakelijk uit geel zand bestaat houdt het dus niet veel water vast. Het is er dus behoorlijk droog en het gezuiverde water komt als kwelwater in het Langbroekergebied weer aan de oppervlakte. Vennetjes hebben dus een grote aantrekkingskracht op allerlei dieren uit de wijde omgeving. Eigenlijk zijn Reeen nu de grootste levende zoogdieren in het gebied maar de verwachting is dat de edelherten hun plaats zullen gaan innemen. Vogels zijn rijkelijk vertegenwoordigd op de Heuvelrug en soorten als Havik, Zwarte Specht, Kuifmees, Goudvink, Sperwer enz. Spreken tot de verbeelding. Van de planten noemen we het Grasklokje, Maarts Viooltje, Zonnedauw, Beenbreek, Klokjesgentiaan en het Veenpluis. Ook de reptielen en amfibieen zoals Zandhagedis, Gewone Pad, Kleine Watersalamander en Kamsalamander zijn goed vertegenwoordigt. De insectenwereld blijft dan niet achter. Op het Leersumse Veld wemelt het van de Libellen en Vlinders. Kortom en afwisselende lezing met voor ieder wat wils.

In de pauze is er gelegenheid om unieke handgemaakte passe-partout ansichtkaarten te kopen met afbeeldingen uit de lezing. Ook verkopen wij een beperkt aantal mooie natuurboeken.