Texel, het Gouden boltje.

Het grappige van deze diaserie is dat hij in de vakantiemaand Juli in één week tijd is gemaakt.
We gaan het eiland echter op een andere manier bekijken dan we gewend zijn. Om het als “verrassing” te houden zal ik er in dit tekstblok een beetje geheimzinnig over schrijven.

Bij Den Helder maken we met de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) de oversteek naar het Gouwe Boltje (Gouden Bultje), zoals Texel vroeger werd genoemd. Toen was het nog een grote zandplaat vlak voor de kust van Noord Holland. Het huidige Texel voldoet al lang niet meer aan die beschrijving. Het grootste waddeneiland is overwegend groen met hier en daar een gouwe randje in de vorm van de stranden.
Vooral aan de Noordzeekant druk bezocht door toeristen.

Van oorsprong is Texel een visserseiland waar men met en van de natuur leefde. Denk daarbij ook aan de vaak harde levensomstandigheden waaronder men moest zien te overleven. Strandjutters leefden weer van wat de zee hen gaf.
Maar het huidige Texel is omdijkt en de zee heeft er weinig tot geen invloed meer op, alhoewel ……
De Slufter is ontstaan door een duindoorbraak en loopt dagelijks nog vol met zout water. Vooral met springtij komt hij behoorlijk blank te staan en door de stroming ontstaat een sterk wisselend landschap. Hoe gaan we dat allemaal in beeld brengen ?????

Welnu, daar waar het zeer fraai is gaan we dieper op de zaak in en treden we zelfs in detail. Prachtige natuurgebieden laten we onder diverse invalshoeken de revue passeren. Ook de Waddenkant van Texel bied veel natuurschoon. Dit enorme gebied is de thuisbasis voor zeehonden en veel verschillende soorten vogels. Hoe zouden vogels Texel eigenlijk beleven. In het tweede deel van de serie laten we zien hoe de verschillende vogels die er leven, hun jongen groot brengen. Een niet alledaagse benadering van een heel gewoon onderwerp maakt deze serie erg boeiend.

N.B.: Tijdens de pauze bieden wij u de mogelijkheid om unieke passe-partout ansichtkaarten te kopen met foto’s uit de lezing. Ook verkopen wij een beperkt aantal fraaie natuurboeken.